POZNAJ SPECJAŁY NASZEJ KUCHNI

MENU SERWOWANE

STARTER
TATAR ZE ŚLEDZIA

Śledź z grzybkami marynowanymi, ogórkiem, cebulą na dresingu miodowo – musztardowym z grzanką;

15,00 PLN
CARPACCIO Z ŁOSOSIA

Łosoś wędzony na buraku z ogórkiem na twarogu ziołowym z cytryną, koperkiem i grzanką;

17,00 PLN
BEFSZTYK TATARSKI

Tradycyjny tatar z najlepszej polędwicy wołowej z ogórkiem, cebulą, pieczarkami, jajkiem i grzanką;

19,00 PLN
CARPACCIO Z POLĘDWICY

Polędwica wołowa na Rucoli z grzybami marynowanymi, pomidorami koktajlowymi, kaparami, Parmezanem i grzanką;

24,00 PLN
ZUPA
KREM POMIDOROWY

Krem pomidorowy z grzanką serową;

14,00 PLN
KREM Z GROSZKU

Krem z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym;

14,00 PLN
KREM Z BURAKA

Krem z pieczonego buraka z chipsem;

14,00 PLN
KREM PAPRYKOWY

Krem pomidorowo – paprykowy z kólką sera Mozzarella;

15,00 PLN
KREM Z DYNI

Sezonowy krem z dyni z prażonymi pestkami;

15,00 PLN
KREM SZPARAGOWY

Sezonowy krem z zielonych szparagów z kostką fety;

16,00 PLN
KREM BOROWIKOWY

Sezonowy krem borowikowy z grzankami;

18,00 PLN
DANIE GŁÓWNE
GOLONKA

Golonka pieczona po bawarsku w piwie na duszonych warzywach z chrzanem, musztardą i pieczywem;

39,00 PLN
POLĘDWICA WIEPRZOWA

Polędwiczki wieprzowe z pieca w sosie śmietanowo – serowym z ziemniakiem pieczonym i warzywem sezonowym;

39,00 PLN
KACZKA

Pierś z kaczki z pieca na kapuście modrej serwowana z kluskami śląskimi w sosie pomarańczowym;

49,00 PLN
SANDACZ

Filet z sandacza z pieca w sosie borowikowym z pieczonymi ziemniakami na blanszowanym szpinaku z glazurowaną marchewką bebe;

49,00 PLN
GĘŚ

Pierś z gęsi leniwie pieczona na pęczaku duszonym z gruszką karmelizowaną i sosem śliwkowym;

49,00 PLN
ŁOSOŚ

Filet z łososia z pieca w sosie holenderskim z risotto groszkowym na blanszowanym szpinaku i grillowanym warzywem sezonowym;

49,00 PLN
STEK WOŁOWY

Grillowany stek z polędwicy wołowej w sosie z czerwonego wina z grillowanymi sezonowymi warzywami i ziemniakiem pieczonym;

59,00 PLN
DESER
SERNIK

Tradycyjna porcja ciasta z sera na kruchym spodzie;

12,00 PLN
CREME BRULEE

Oryginalny, francuski zapiekany deser waniliowy;

14,00 PLN
PANNA COTTA

Oryginalny, włoski śmietanowy deser z musem z malin;

14,00 PLN
MUS CZEKOLADOWY

Puszysta masa czekoladowa na kruchym spodzie z bitą śmietaną;

14,00 PLN
TIRAMISU

Oryginalny włoski biszkopt z kawą, Amaretto i serem Mascarpone;

14,00 PLN
LODY

Puchar lodów mieszanych ze świeżymi owocami i bitą śmietaną;

16,00 PLN
STRUCLA

Ciastko półfrancuskie z bakaliami i jabłkiem z sosem waniliowym;

18,00 PLN
GRUSZKA

Gruszka marynowana z czekoladą i ciastkiem półfrancuskim;

24,00 PLN

MENU OKOLICZNOŚCIOWE

ZUPA
ROSÓŁ

Tradycyjny rosół z domowym makaronem;

12,00 PLN
BARSZCZ

Tradycyjny barszcz czerwony na zakwasie z domowymi uszkami;

14,00 PLN
ŻUREK

Tradycyjny żur staropolski z białą kiełbasą i jajkiem;

16,00 PLN
BOGRACZ

Gulasz mięsny z najlepszej cielęciny z ziemniakiem, papryką i pomidorem;

24,00 PLN
DANIE GŁÓWNE
ZESTAW PODSTAWOWY

Kotlet schabowy smażony na maśle;
Kotlet mielony z podsmażoną cebulą;
Soczyste udka z kurczaka z pieca w ziołach;

49,00 PLN
ZESTAW TRADYCYJNY

Kotlet schabowy smażony na maśle;
Pieczeń z karkówki z serem, cukinią i szynką parmeńską;
Soczyste udka z kurczaka z pieca w ziołach;
Eskalopki drobiowe ze szpinakiem, serem Mozzarella i suszonym pomidorem;

59,00 PLN
ZESTAW KLASYCZNY

Kotlet schabowy smażony na maśle;
Bitki wołowe w sosie własnym;
Kotlet de’voaille z masłem i pietruszką;
Golonka wieprzowa pieczona w piwie;
Polędwica z dorsza z pieca w lekkiej panierce;

69,00 PLN
ZESTAW PREMIUM

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym;
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo – serowym;
Filet z sandacza w sosie borowikowym;
Zraz wołowy z cebulą i ogórkiem w sosie pieczeniowym;

79,00 PLN

W CENIE WYBRANEGO ZESTAWU GWARANTUJEMY DODATKI CIEPŁE ORAZ ZESTAW SURÓWEK

ZESTAW MIĘS ORAZ DODATKI CIEPŁE BĘDĄ SERWOWANE NA PATERACH

[ 2,5 porcji mięsa na osobę ]

DODATKI CIEPŁE

Kluski śląskie; Ziemniaki pieczone; Ziemniaki gotowane; Frytki;

ZESTAW SURÓWEK

Dwa rodzaje surówek sezonowych;

CIASTA I OWOCE
ŚWIEŻE OWOCE

Selekcja świeżych owoców sezonowych;

120,00 PLN
SERNIK

Tradycyjny masa sera na kruchym spodzie;

120,00 PLN
JABŁECZNIK

Ciasto kruche z jabłkami;

120,00 PLN
CAPPUCCINO

Ciasto kremowo – biszkoptowe z kawą cappuccino;

120,00 PLN
MAKOWIEC

Ciasto z masą ze zmielonego maku i bakalii;

120,00 PLN
KRÓLEWIEC

Ciasto biszkoptowo – miodowe z masą budyniową i czekoladą;

120,00 PLN
MURZYNEK

Ciasto kakaowo – czekoladowe;

120,00 PLN
MALINOWA CHMURKA

Maliny w galarecie z masą z sera Mascarpone, bezą i bitą śmietaną;

120,00 PLN
PRZYSTAWKI
ŚLEDŹ W OLEJU

Tradycyjny śledź w zalewie słodko – kwaśnej z cebulą, marchewką i grzybami;

TATAR ZE ŚLEDZIA

Śledź z grzybkami marynowanymi, ogórkiem, cebulą na dresingu ziołowo – musztardowym;

CARPACCIO Z ŁOSOSIA

Łosoś wędzony na buraku z ogórkiem na ziołowym twarożku z cytryną i koperkiem;

SAŁATKA JARZYNOWA

Tradycyjna, polska sałatka jarzynowa z majonezem w szynce;

BRZOSKWINIE NADZIEWANE

Połówki brzoskwiń marynowanych z nadzieniem drobiowo-pistacjowym;

SAŁATKA Z KALAFIOREM

Sałatka z pieczonym kalafiorem, granatem i fetą na roszponce i szpinaku z sosem winno-słodkim;

CAPRESE

Mozzarella z pomidorem, świeżą bazylią, oliwą z oliwek i sosem balsamicznym;

SZPARAGI

Zielone szparagi z musem chrzanowo – serowym w szynce;

SAŁATKA Z KURCZAKIEM

Sałatka z kurczakiem, winogronem, koprem oraz prażonymi płatkami migdałów;

SAŁATKA CEZAR

Sałata rzymska z grillowanym kurczakiem, pomidorkami, Parmezanem i sosem Cezar;

SAŁATKA GRECKA

Sałatka grecka z pomidorem, ogórkiem, papryką, cebulą, oliwkami i serem feta;

SAŁATKA Z MANGO

Roszponka z grillowanym kurczakiem, mango, pomidorkami, pestkami dyni z sosem miodowym;

ŚLIWKA W BOCZKU

Grillowany boczek ze śliwką i serem – serwowany na ciepło;

MELON PARMEŃSKI

Soczysty melon w szynce parmeńskiej na zielonej roszponce z bazą balsamiczną;

GALART

Tradycyjna domowa galaretka drobiowa z warzywami;

JAJA PO TATARSKU

Jajka w majonezie z grzybkami, ogórkiem i cebulą;

NUGGETSY

Soczyste nuggety z kurczaka z sosem czosnkowym;

PIECZONE PIEROGI

Pierogi drożdżowe z pieca ze szpinakiem i serem Ricotta z sosem czosnkowym;

TARTINKI

Ciemne pieczywo z serem, salami, pomidorem i rzodkiewką;
Ciemne pieczywo z łososiem, serkiem śmietankowym, ogórkiem i koperkiem;
Bagietka z serem, szynką, pomidorem, rzodkiewką i ogórkiem;
Bagietka z pastą drobiowo – pistacjową na sałacie z rzodkiewką i pietruszką;

BEFSZTYK TATARSKI

Tradycyjny tatar z najlepszej polędwicy wołowej z ogórkiem, cebulą, pieczarkami i jajkiem;

DESKA SERÓW I MIĘS PIECZONYCH

Pecorino, Grana Padano, Roquefort, Mozzarella, Feta;
Karkówka, schab ze śliwką, indyk w ziołach, pasztety;

MIĘSA PIECZONE

Deska mięs pieczonych | karkówka, schab ze śliwką, indyk w ziołach, pasztety;
Chrzan, ćwikła;

KOLACJA
GULASZOWA

Oryginalna, węgierska zupa z mięsa wieprzowego z papryką, pieczarkami, pomidorami i ziemniakiem;

16,00 PLN
BARSZCZ

Tradycyjny barszcz czerwony na zakwasie z krokietem z serem i pieczarkami;

20,00 PLN
BOGRACZ

Gulasz mięsny z najlepszej cielęciny z ziemniakiem, papryką i pomidorem;

24,00 PLN
BOEUF STROGANOW

Gulasz mięsny z polędwicy wołowej z cebulą, ogórkiem, papryką i pieczarkami

24,00 PLN

ZAPYTAJ O DOSTĘPNY TERMIN